Кутак за родитеље

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Сарадња са породицом

Унапређивање сарадње са породицом и њено активно укључивање у живот и рад вртића, јесте један од приоритетних задатака у раду наше Установе.

Устаљени облици сарадње су:

  • Укључивање родитеља у процес адаптације
  • Пано за родитеље
  • Индивидуални разговори
  • Општи/групни родитељски састанци
  • Дан отворених врата
  • Укључивање породице у планирање и реализацију васпитно-образовног рада
  • Приредбе и изложбе

Сарадња са породицом реализује се у складу са изабраним темама. То подразумева: испитивање потреба и интересовања деце и породице као и уважавање истих; укључивање родитеља у реализацију одабраног пројекта/темеу функцији посматрача, партнера или носиоца активности током године; реализација радионица за децу и родитеље; израда игровног материјала.

Како припремити дете за полазак у вртић

Полазак у вртић представља велику промену у животу вашег детета. Дете које је до сада живело у сигурној и заштићеној породици, први пут се одваја од родитеља и одвојено проводи значајан део дана. Уласком у колектив дете је приморано на вишеструку адаптацију: уместо родитеља треба да прихвати васпитача, да борави са већим бројем деце у новом простору, мора да прихвати нови ритам спавања, неге исхране....Како ће протећи период адаптације, са каквим пратећим манифестацијама, колико ће дуго трајати, зависи првенствено од личности појединог детета, али и од става родитеља.

Родитељи у великој мери могу да помогну детету адеквазном и правовременом припремом.

Дете се плаши непознатог. И пре него што дете упишете у вртић разговарајте о променама које дете очекује. Сваку погодну прилику искористите за разговор, који обавезно мора бити у пријатном тону и којим ћете детету приближити неке аспекте од живота у вртићу. Такође, можете се играти вртића.

Нипошто дете немојте плашити вртићем, нити му претити са њим ("Видећеш ти када пођеш у вртић....")

Дете ће се пријатније осећати уколико пре поласка у вртић бар делимично упозна средину и људе у њој. Поветите дете са собом када га будете уписивали. Пре него што крене у вртић прошетајте пар пута до вртића , нека дете упозна зграду и двориште. У периоду када су деца и васпитачи у дворишту дете се може упознати са њима.

Омогућите детету везу са кућом-уколикото жели, нека у вртић понесе своју омиљену играчку. Први дан у вртићу нека буде краћи. У поподневним сатима посветите детету мало више времена и пажње кроз заједничке активности. Али, немојте нипошто бити болећиви према новом кораку у животу вашег детета, већ га охрабрите.

Уважите промене које уочите у понашању детета. У периоду адаптације дете може манифестовати облике понашања који нису за њега уобичајени нпр. поремећај спавања, одбијање хране у вртићу, агресивност, плачљивост, раздражљивост.....

Малишани очекују да се њихове потребе задовоље одмах и без одлагања. Распитајте се код васпитача какав је ритам живота у вртићу и на време почните дете да навикавате на њега (раније устајање, поподневно спавање и оброци у одређено време...)

Дете овог узраста изузетно разуме говор емоција. Уколико сте Ви несигурни, напети и пуни неповерења према средини у којој дете остављате, то ћете пренети на ваше дете. Од изузетног је значаја да Ви разрешите личне дилеме везане за дететов полазак у вртић и да заузмете становиште да ће вашем детету бити добро у колективу. Што сте Ви убеђенији у то, то ће и ваше дете пре имати такав став.

Нека ваше поздрављање са дететом буде нежно, али кратко и са пуно одлучности. Дуго поздрављање детету ће само пренети поруку да се Ви колебате, и да ће уколико настави са плакањем, успети да Вас  убеди да одустанете од намере да га оставите у вртићу.

Када ваше дете крене у вртић од изузетне је важности да га редовно доводите у колектив. После сваког одсуствовања следи нова, по правилу тежа адаптација. Да би несметано могла да учествују у дневним активностима деце треба да буду и адекватно одевени-у одећу која је комотна, која не спутава и у којој могу несметано да се играју, без страха да ће се испрљати.

Уникальная программа снижения веса от Фаберлик.
Новинки косметики фаберлик на faberllena.ru

Претрага

Електронска пријава

banner prijava

Образовање је важно

Banner Obrazovanje je vazno

SUPER

super logo

Јеловник

jelovnik

Документи

dokumenti

Информатор

informator

Кутак за родитеље

roditelji