Зашто је важно да се родитељи играју са својом децом

четвртак, 16 април 2020 15:11 |
Поред дечје потребе да се играју сами и са другом децом, разна истраживања доказују да је и време проведено у игри са родотељима веома важно. Деци је потребна родитељска пажња јер се осећају посебно док одрасли проводе време са њима. Играјте се са својом децом, одвојите време за индивидуалну игру ипланирајте активности које би укључиле целу породицу.
Препустите деци да одаберу одређену тему. Уђите у њихов свет, постављајте им питања и придружите им се у тој игри. Будите забавни, маштајте са децом без прекомерне стимулације и са развијеним осећајем када је време да се игра прекине. Родитељи нпр. могу искористити мекане играчке или лутке којима би се репродуковале неке стварне ситуације кроз које би деца учила да решавају проблеме што би допринело њиховој социјализацији. Пустите нека лутка демонстрира погрешан начин опхођења После тога уз дечје сугестије нека лутка поправи своје понашање. Након тога дете може само да проба исти сценарио.
Играјте се са својом децомнапољу. Добацујте се лоптом, љуљајте их на љуљашкама, истражујте околину, проналазите нове биљке у свом дворишту. Играјте друштвене игре, монопол, домине, човече не љути се, и остале занимљиве игре у складу са узрастом деце. Помозите им да чекају свој ред, како да победе и изгубе. Охрабрите их и смејте се са њима. Укључите се са њима у разне ликовне активности. Направите заједно слагалицу или насликајте слику заједно. Слушајте музику, свирајте музичке инструменте и певајте заједно. Читајте књиге и постављајте питања на одређену тему. Гледајте заједно одређен садржај, откријте како су се осећали и да ли им се допао. Откријте њихова интересовања, коментаришите или расправите било какву дилему које дете има.
Помозите деци, када им је потребно и искористите то време да их научите како да буду стрпљиви, решавају проблеме, да се социјализују и буду креативни. Играње са децом ствара нераскидиве везе које трају заувек и потврђују им да су вољена и цењена. Ига отвара врата поверењу у будућој отворености да се поделе проблеми или бриге које настану. Игра помаже родитељу да проникне у јединственост сваког детета понаособ и уједно представља ослобађање од стреса који је можда присутан.
Активности у којима учествује цела породица су веома значајне за стварање јаких породичних веза. Taда се развија отворена комунукација, појачава се самопоуздање и осећај повезаности свих чланова породице. У складу са тим, можете осмислити вече за игру са породицом. То може да Вам постане породична традиција. Изаберите једно вече у недељи за игру са породицом када би сте одабрали игре које ће бити забавне за све. Имајте договор када и ко бира игру и придржавајте се тога. Потрудите се да те игре буду прилагођене узрасту најмлађег члана члана породице. Играјте фер и учите да побеђујете и губите.
Кроз заједничу игру код детета развијате самоконтролу, социјалне вештине, подстичете развој самопоуздања, моторичких вештина и когнитивни развој. Добробит је очигледна, зато родитељи будите креативни у осмишљавању времена са својом децом и уживајте.

Претрага

Електронска пријава

banner prijava

Образовање је важно

Banner Obrazovanje je vazno

SUPER

super logo

Јеловник

jelovnik

Документи

dokumenti

Информатор

informator

Кутак за родитеље

roditelji