„Године узлета“ нове основе програма предшколског васпитања и образовања

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.
четвртак, 01 септембар 2022 07:54 |

Симболично назване „Године узлета“, нове основе програма предшколског васпитања и образовања препознају значај предшколског доба у развијању способности за целоживотно учење као што су самопоуздање, отвореност, радозналост, истрајност, отпорност и креативност.

Од 1. септембра 2022. године нове основе предшколског васпитања примењиваће се у предшколској установи „Црвенкапа“ Мали зворник

Оне промовишу програме који настају кроз заједничко учествовање, у простору који је инспиративан и провокативан за дете и где оно може слободно да истражује, испробава, да промишља, да се игра, да сарађује са другима, и упознаје свет око себе.

КОМПЕТЕНЦИЈЕ КОЈЕ ДЕТЕ СТИЧЕ

У новом програму деца уче да буду самостална, да се сналазе у различитим ситуацијама, да преузимају одговорност, уче да на сигуран начин истражују своје окружење, да прихватају друге и буду прихваћена. Деца се подстичу да примећују свет око себе, да уочавају детаље, да постављају питања и да буду креативна. Деца учешћем у заједници вршњака, вртића и локалној заједници уче да буду одговорна према себи, другима и окружењу и да доприносе заједницама у које су укључена. Деца упознају различите културе и стичу знања из различитих области, развијају различите врсте почетне писмености и креативне начине на које прерађују своје доживљаје, мишљење, идеје и сазнања.

НАЈВАЖНИЈИ АСПЕКТИ У ОСНОВАМА ПРОГРАМА

КВАЛИТЕТ ОДНОСА – дете остварује добробит кироз односе који се развијају са физичким окружењем, вршњацима и одраслима у реалним ситуацијама делања и представљају покретаче његовог развоја и учења.

ЗНАЧАЈ ПРОСТОРА – простор постаје инспиративно и провокативно окружење у којем се деца играју, истражују, сарађују и уче. Он је неодвојив део програмске концепције и због тога васпитач треба да посвећује пажњу његовом сталном развијању, обогаћивању и осмишљављњу.

УЧЕЊЕ КРОЗ ИСТРАЖИВАЊЕ И ИГРУ – у односима са васпитачима и вршњацима кроз игру и животне ситуације, дете се подстиче да истражује, промишља, испробава, пита и активно учествује у свом учењу и развоју.

САРАДЊА ПОРОДИЦЕ И ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ – сарадња са породицом се заснива на узајамној подршци која се остварује кроз повезивање, успостављање поверења, дијалога и сарадње. Вртић као део локалне заједнице, активно учествује, сарађује и доприноси у активностима од заједничког интереса.

Уникальная программа снижения веса от Фаберлик.
Новинки косметики фаберлик на faberllena.ru

Претрага

Електронска пријава

banner prijava

Образовање је важно

Banner Obrazovanje je vazno

SUPER

super logo

Јеловник

jelovnik

Документи

dokumenti

Информатор

informator

Кутак за родитеље

roditelji